dimecres, de juliol 16, 2008

Llibertats, drets d'autor i programari lliure

Després de haver dialogat breument amb en Richard Stallman després d'una conferencia realitzada per ell a on va explicar les bases de la filosofia de la fundació pel programari lliure que ell mateix presideix, hi hagueren certes qüestions que es plantejaren per a reflexionar-hi. En destaco dues:

1. La llibertat de poder renunciar a la pròpia llibertat: seria el cas de l'usuari que decideix utilitzar programari privatiu, tot i ser conscient de que el seu ús no és totalment lliure. Tot i semblar una paradoxa no ho és tal, ja que l'argument inicial no està correctament expressat i cal expressar-lo de la següent forma: el fet de renunciar a l'us de la llibertat en un moment determinat, no vol dir que es renuncii al dret a la llibertat per a poder utilitzar-la en altres ocasions. Essent així, l'usuari tendiria a utilitzar cada cop més programari lliure tot i utilitzar en moments puntuals programari privatiu a mida que vagi essent cada cop més conscient de l'existència d'alternatives lliures.

2. La possible renuncia altruista per part dels autors/programador als beneficis que poguessin derivar-se de l'explotació dels drets d'autor de les seves obres: aquí caldria adonar-se'n que realment els beneficis derivats de qualsevol obra intel·lectual incloent el programari es comencen a obtenir justament a partir de la propagació i ús de l'obra intel·lectual. Res impedeix a cap autor de mantenir la seva obra en secret, però en el moment en que és dona a conèixer difícilment es pot evitar la propagació lliure del seu contingut integra o parcial d'una o altre manera. El que fins ara s'ha fet amb la majoria d'obres privatives has estat publicitar "tastets" de les obres per tal de despertar l'interès dels possibles usuaris per a l'adquisició d'exemplars de les obres complertes. Avui en dia en que l'excés d'informació i de possibilitats d'oci el que realment és valora son les audiències (a quanta gent arriba una determinada obra), qui realment té les de perdre és aquell autor que amb un excés de cel no vulgui donar a conèixer la seva obra complerta a quanta més gent millor, la qual cosa permetrà a l'autor l'obtenció de beneficis per altres vies: reconeixement, participació en altres activitats, ...