Per a probablement la immensa majoria de gent que treballa amb ordinadors, el programari espia (spyware) és equivalent a programari malèvol (malware). Però cal tenir en compte que des dels orígens de les tecnologies de la informació, una de les característiques bàsiques que justament tenen els ordinadors és la capacitat de memoritzar les operacions realitzades amb anterioritat. Podríem arribar a dir que el ordinador o la xarxa ens espia al ser capaç de "recordar" un document de text que hem desat?, o per ser capaç de capturar quina es la configuració d'escriptori que ens agrada més?, o per ser capaç de reproduir els canvis que hem anat realitzant en un wiki?. Segurament molts pensaran que tot això no es pot considerar espionatge a l'usuari i que és confondre els termes i n'estic d'acord.
La informació que es desa sobre la nostre historia en la navegació d'un lloc d'internet (altrament dit seguiment de sessió) no s'ha de considerar espionatge . El que cal plantejar és si permetre mantenir aquesta informació és realment perjudicial o no, o pot arribar a ser-ho. Amazon és un exemple clàssic dels beneficis (i també dels perjudicis) que això pot suposar per l'usuari. Moltes de les weblicacions que van apareixent tals com Pandora justament basen la seva funcionalitat en recordar les preferències i dades de sessió de l'usuari.
Hem de tenir en compte que tota aquella informació que manipulem en ordinadors és susceptible de ser observada per tercers. Hem tenir en compte que el "Gran Germà" pot estar present. Aquest Gran Germà no és pas un ens únic, sinó qualsevol persona o entitat disposada a treure'n partit de la informació que hagi pogut interceptar o capturar. Però el problema no és realment que puguin treure'n partit, sinó que ens puguin arribar a perjudicar directa o indirectament fent-ho.
El que es innegable és que l'usuari ha de poder triar la seva privacitat, quina informació vol proporcionar i quina no, inclòs el seu historial de navegació, i en aquest sentit cal considerar tot aquell sistema o programari que de forma oculta amb nocturnitat i traïdoria roba informació de l'usuari com a autèntic malware que cal combatre i cal que els usuaris connectats a la xarxa prenguin precaucions per evitar que això passi.