dimarts, de març 24, 2009

Galaxia Internet (imatge de la wikimedia)


dimecres, de març 18, 2009

La crisi estimula l'interès pel programari lliure

La crisi estimula l'interès pel programari lliure

Estàndards oberts en la resolució de conflictes

Molts dels conflictes entre Ens poden ser resolts molt més fàcilment amb la utilització d'estàndards oberts.

Un bon exemple seria la resolució de conflictes derivats de la incompatibilitat entre formats de dades en sistemes informàtics.

Però aquesta entrada ve referida no únicament a la tecnologia, sinó a problemes de tota mena. Moltes vegades és així, mitjançant la utilització d'estàndards oberts, com és resolen molt dels problemes de la vida diària. Tan sols cal recordar la definició d'estàndard: regla que estableix criteris, processos i mètodes uniformes.

Els mitjans a través dels que ens comuniquem els éssers, com la llengua, són també un exemple, ja que es basen en estàndards oberts (d'us públic i lliures de llicències). I senzilla i definitivament hem de considerar també el català com un estàndard obert que hem de seguir usant a través del qual podem continuar resolent molts dels nostres conflictes.

Peça a peça, pas a pas, dia a dia

Podem tenir de vegades la sensació de que passen els dies i no avancem prou en els objectius que ens hem marcat. No per això ens hem de rendir. Hem de tenir en compte però que moltes vegades els avanços no son tant ràpids com voldríem

No ens hem de preocupar per si tenim la sensació que els demés corren més de pressa que nosaltres. Tan sols cal que recordem la faula de la llebre i la tortuga de Isop.

No perdem mai de vista la nostre meta. Si el que fem tan sols és córrer d'aquí cap allà acabarem cansats sense arribar enlloc. Hem d'anar caminant i construint el nostre objectiu pas a pas, peça a peça, dia a dia.

I tot i que l'horitzó quedi molt lluny no per això hem de deixar d'avançar.

diumenge, de març 08, 2009

Els governs de Finlàndia, Alemanya i Regne Unit impulsen l'us del programari lliure

Els governs de Finlàndia, Alemanya i Regne Unit impulsen l'us del programari lliure

A qualsevol cosa li diuen ser amics

He rebut recentment un catàleg publicitari d'una empresa (internacional?) de formació o "entrenament" de directius per a empreses. Aquest catàleg ve acompanyat d'una carta de presentació a on miren d'explicar com cal afrontar la crisi segons ells. I per això comencen amb una historia de dos "amics" que es troben amb una fera carnívora en plena natura. L'amic "llest" davant la sorpresa de l'altre s'ajup amb rapidesa per a canviar-se les seves botes per un calçat mes esportiu, tot dient que tan sols cal que corri més que l'altre per poder salvar-se.

D'entrada aquesta historia podria semblar una mostra d'enginy aplicat a l'instint de supervivència, però ben mirat ho veig més aviat com una mostra de total menyspreu cap al que realment significa el valor de l'amistat. Això per a mi desqualifica totalment a l'empresa publicitada com a formadors de cap mena.

Tot això no tindria més importància sinó fos pel fet que aquesta empresa de formació ha estat recentment contractada per a donar cursos a directius d'empreses amb localització al nostre país. No és d'estranyar llavors veure com els directius d'aquestes empreses apliquen aquest tipus de tècniques mitjançant l'acomiadament fulminant de múltiples col·laboradors sense ni tan sols la molèstia de plantejar-se altres alternatives. El resultat d'aplicar aquestes tècniques en múltiples empreses simultàniament suposa un augment conjunt de l'atur i conseqüentment un augment de la crisi. No seria potser millor lluitar junts contra la fera, que no pas sacrificar els companys de viatge? O potser n'hi hauria prou tan sols compartint amb ella una mica de menjar. Així els hi va...

Que no esperin que per part meva contracti cap mena de curs a aquesta gent.